בדרך כלל כאשר אנו רואים דבורים התגובה הראשונית שלנו היא חשש מהם, שמא יעקצו אותנו. ישנם אשר יגיבו בהריגתם כהתגוננות מפני הסכנה אבל האמת שעקיצת דבורה היא לא סוף העולם. אך העלמות הדבורים בהחלט יכולה להביא אותנו לסוף העולם כמו שאנחנו מכירים. כבר היום הדבורים נמצאות בסכנת הכחדה.
“ביום בו ייעלמו הדבורים, יוותרו לבני האדם רק 4 שנים לשרוד על פני כדור הארץ” – אלברט איינשטיין.
הדבורים מקיימות תפקיד חשוב במאזן האקולוגי, יש האומרים שהינם החרק החשוב ביותר לאנושות. הן המאביקות העיקריות של גידולי האוכל שלנו. בלעדיהן לא ייווצרו הפירות שאנו אוכלים ולא יהיה דור המשך לצמח. העלמות הדבורים תוביל לירידה של לפחות שליש מגידולי המזון העולמיים. אובדן המזון יגרום לרעב גדול לא רק למין האנושי אלה גם לבעלי חיים רבים נוספים, דבר שיגרום להתמוטטות המאזן כולו.
למעשה ישנם אלפי מינים של דבורי בר אך המין אשר תורם להאבקת הגידולים הוא דבורי הדבש. מכאן ניתן לחשוב שתעשיית הדבורים עוזרת למצבם אך למעשה הכוורות המלאכותיות החלישו את הדבורים בגלל הדרך הזוועתית שמגדלים אותם. כבר בשנת 1923 רודולף שטיינר, מייסד האנטרופוסופיה, חזה את התהליך וטען שיש לשנות את דרך הגידול של תעשיית הדבורים על מנת להימנע מהיעלמותם.
הפרעת התמוטטות המושבה
הדרדרות הדבורים החלה בצרפת בין שנת 1995 ל2005 כ30 אחוז מושבות דבורים נכחדו. בשנת 2006 בארה”ב החלו לשים לב שהדבורים נעלמות מהכוורות וכשחקרו את העיניין גילו שהתופעה היא עולמית. במצטבר יותר משליש מכלל הדבורים בעולם נעלמו, לתופעה זאת קוראים הפרעת התמוטטות המושבה.
מהמחקרים עלה מספר סיבות לקריסת הכוורות:
- הדברת שטחים חקלאיים – חומרי ההדברה הנפוצים כיום בחקלאות הם רעלנים עצביים (נוריוטוקסינים). חשיפה לריכוז גבוה של הרעלנים האלה גורמת להתכווצות מתמשכת של השרירים ובסופו של דבר למוות.
- בירוא יערות וצמצום שטחי מרעה – בניית ערים וכריתת יערות לצורכי תעשייה מצמצמת את מקורות המזון לדבורים ויוצרת פערים בין שטחי מרעה.
- גידול מסחרי של הדבורים – הגידול המסחרי פועל בדרכי גידול קשים לדבורים אשר מחליש אותם.
- וירוסים וטפילים – אקרית הוורואה היא טפיל של דבורי דבש, המוצץ את ההֶמוֹלִימְפַה שלהם (הנוזל המקביל לדם אצל חרקים) ועלול לגרום להכחדת מושבות שלמות של דבורים.
- התחממות גלובלית – כמו בעלי חיים רבים גם דבורים רגישות לעלייה בטמפרטורה, חלק מבעלי החיים משנים את מסלולם למקומות קרים יותר אך מחקרים מראים שבאופן גורף הדבורים אינם מצליחות להעתיק את המושבה למקומות צפוניים יותר.
איך ניתן לעזור לדבורים?
לשנות את שיטת הגידול התעשייתי של הדבורים לשיטת בר קיימא שאומרת להפסיק עם התערבות בחיי הדבורים בכוורת ולהשאיר את רוב הדבש בכוורת על מנת שהדבורים יוכלו להפיק ממנו תועלת לבריאותם. ישנם כבר היום כמה מגדלי דבורים בשיטה בר קיימא כך שאם קונים דבש בוחרים לקנות ממגדלים ברי קיימא.
בנוסף שתילת צמחים עתירי צוף בגינתך יעזור לדבורים בהשגת מזון. צמחים כמו מרווה, שסק, בזיליקום, עצי אקליפטוס שונים, לבנדר, טימין, זעתר, כוסברה ועוד רבים שתוכלו למצוא בחיפוש קצר בגוגל.
במידה ונתקלתם בנחיל דבורים באזורים עירוניים או בביתכם התקשרו ל”מגן דבורים אדום“. עמותה אשר פועלת בהתנדבות לשמירה והצלת נחילי דבורים. הם יגיעו עד אליכם ויעבירו אותם למקום מבטחים.
הכי חשוב – אל תשתמשו בחומרי הדברה כדי להשמיד דבורים, אל תשפכו עליהן מים ולמעשה אל תפעלו בשום דרך שיכולה להזיק או להרוג אותם, אנחנו זקוקים להם.