להיות גאון זה מתנה לאנושות, להיות גאון שמקדים את זמנו זה פספוס הזדמנויות ואכזבה לאנושות. ניקולא טסלה היה גאון שהקדים את זמנו ללא ספק. הדבר שהכי מפתיע אותי זה שעד היום אף אחד עדיין לא החייה את עבודתו, אולי זה כי מרבית מעבודותיו ותוכניותיו נמצאים תחת החזקתם של הFBI. ניקולא טסלה לא היה סתם גאון, הוא היה הממציא הגדול ביותר בכל הזמנים. אם בזמנו היו נותנים לעבודתו יותר הערכה, היום היינו במצב הרבה יותר טוב, אפשר לומר אוטופי.
פעם אלברט אינשטין נשאל על ידי עיתונאי, איך זה להיות האדם החכם ביותר על פני כדור הארץ, ואלברט ענה “אני לא יודע, אתה תצטרך לשאול את ניקולא טסלה.”
המצאת דברים דורשת דימיון מפותח וראיה רחבה לדברים שעדיין לא קיימים. זה יכול להפוך לבעיה אם אותם המצאות הם הרבה מעבר להיגיון הסביר של החברה, כי אז החברה תופסת אותך כמשוגע. ניקולא טסלה חי בין השנים 1856-1943. הוא היה פיזיקאי, מהנדס חשמל וממציא אמריקאי ממוצא סרבי. בארה”ב הוא כונה “הקוסם מהמערב” אך הוא היה הרבה מעבר לקוסם, הוא היה גאון שידע לחקור ולהמציא את הבלתי אפשרי ולהאמין בבלתי אפשרי גם כשאף אחד אחר לא האמין.
במהלך חייו הוא המציא ורשם יותר מ300 פטנטים שונים. ביניהם פיתוח זרם החליפין, שנאים ומנועים רבים, המנורה החשמלית הראשונה ללא חוט להט, סליל המאפשר העברה של גלי הרדיו , ייצור חשמל ממפלי הניאגרה, סירה בשליטת שלט רחוק, צילום רנטגן ועוד רבים אחרים. המצאותיו הן הבסיס של החיים שאנחנו מכירים היום. ההמצאות שלו שימשו ושיפרו תחומים רבים מאז ועד היום.
אך הדברים המשמעותיים שהוא רצה לעשות לא קיבלו הערכה.
טסלה הגה ומצא תגלית עתידנית בשם אנרגיה חופשית. באוויר שמסביבנו קיים שדה אלקטרומגנטי. הוא גילה והוכיח שכדור הארץ יכול לשמש כמוליך, שבעזרתו נוכל לרתום את השדה הזה להפקת חשמל בכל מקום. במחקרו הוא הצליח להדליק 200 מנורות ללא חוטים ממרחק של 40 ק”מ. הוא יצר ברק מעשה ידי אדם, שהפיק הבזקים בגודל 41 מטר. בנוסף הוא הצליח להדגים שידור חשמל ל28 מייל. מטרתו היית לחבר את כל העולם לחשמל חופשי בחינם ולספק תקשורת עולמית מתחנת כוח מרכזית.
במאה התשיעית ניקולא טסלה בילה את רוב זמנו בקולורדו, שם ערך ניסויים עם סליל שיצר הפועל בטווח מגה-וולט.
במהלך שהותו במעבדה, טסלה צפה באותות יוצאי דופן מהקולט שלו, שלדעתו היו תקשורת מכוכב לכת אחר. הוא שיתף בהישג המדעי ובמסר שקיבל מהעולם האחר, אך כמובן שזה לא עזר לפופולריות שלו והוא הפך למושא לעג בעיתונאים רבים. ב1996 ערכו מדענים מחקר ששכפל את הניסוי של טסלה והראו שהאותות שקלט הגיעו למעשה מהירח ‘לו’ שעובר דרך השדה המגנטי של צדק, כך שגם כאן הוא צדק.
ניקולא טסלה לא היה איש עסקים טוב ולכן תמיד עמד בפני משבר כלכלי, הוא מכר את המצאותיו בזול והתבסס על מימון של אנשי עסקים על ידי מכירת מניות ואחוזים מהפטנטים והחברה שלו. העבודות של טסלה הפחידו אנשים והעיתונאים פנו נגד הפרויקט של טסלה בטענה שמדובר במתיחה. אני מניחה שגם אנשי העסקים (שבחלק מהפרויקטים היו בעלי חברות נחושת) תהו אם הישגיו יהיו רווחיות ואם הצלחתו תועיל להם. הוא ביצע פרויקטים וניסויים רבים בתחום מערכות אל-חוטיות אך לצערנו כל הפרויקטים הללו הופסקו באמצע בגלל הפסקת המימונים.
הוא ניסה למצוא מימונים נוסף לפרויקט של שידור אלחוטי של מידע וחשמל אך ללא הצלחה.
במשך עשור לאחר הפסקת המימון לפרויקט האחרון בתחום, הוא שמר על הנכס שבו בנה את מגדל וורדקליף שהיה אמור להיות המתקן המשדר. הוא לא וויתר וחיפש משקיעים אך ללא הצלחה. הוא משכן את הנכס על מנת להחזיר את החובות שצבר בבניית המגדל אך לבסוף הנכס עוקל והמגדל נהרס.
גם לאחר התבוסה, טסלה המשיך להמציא ולשפר פטנטים אך מצבו הכלכלי המשיך להדרדר. הוא זכה בפרסים ובמדליות אך לדעתי הוא לא זכה להערכה האמיתית שהגיע לו. הוא לא קיבלת תשלום על עבודות שעשה ולא הצליח לזכות במשפטים כאשר תבע על הפרת הפטנטים שלו. בגלל מחסור בכספים מרבית רעיונותיו נשארו במחברותיו.
ניקולא טסלה היה שוחר שלום, במשך כל חייו הוא חיפש טכנולוגיה שתשים סוף למלחמות.
הוא האמין שאם הוא ייצור נשק קטלני, הוא יוכל לבצע בעזרתו משא ומתן עם אומות העולם למען שלום עולמי. בסוף חייו הוא עבד על ‘קרני מוות’ שיהיו מסוגלות לפוצץ מטוסים באוויר. הוא עשה זאת על מנת להפוך את המלחמה לבלתי אפשרית בכך שיציע לכל מדינה הגנה מהקרן בתנאי להשבתת הנשק. העניין עורר מחלוקת רבה וגם לפרויקט הזה הוא לא מצא מימון.
לבסוף הוא מצא את מותו בחדר במלון שבו השתכן. לאחר מותו פשטו סוכני FBI לחדרו בבית המלון והחרימו את מסמכיו והמכשור שהיה קיים שם. כשאחיינו הגיע וגילה שניירות, רישומים וציוד רב הוחרם מחדרו, הוא ניסה להשיגם אך ללא הצלחה. בהמשך חלק מהרישומים הועברו לשימור במוזאון ניקולא טסלה שבסרביה, אך לא כולם.
מהרגע ששמעתי על ניקולא טסלה ועבודתו תהיתי לעצמי איפה יכולנו להיות עכשיו אם הוא היה מקבל את הערכה והמימונים הנדרשים למימוש רעיונותיו. אני מתארת לעצמי שכנראה לא היינו נאבקים במשבר אקלימי. אני מלאת תקווה שיום יגיע ונחייה את עבודתו מחדש. הוא השאיר אחריו ספרים ופטנטים רבים ואני מקווה שבניהם נוכל למצוא את הידע הנדרש. אך זה לא יקרה אם לא יכירו את האיש ועבודתו ולכן יוצא לי לתהות לא מעט, למה לא מלמדים אותנו עליו בבית הספר יחד עם שאר גאוני דורו.
2 Responses
איזה כיף ללמוד עוד דברים חדשים ולהכיר עוד אושיות!