כל יום אנו מייצרים פסולת אורגנית, אשר מהווה מפגע סביבתי כאשר מטמינים אותו באדמה. כאשר הפסולת האורגנית מוטמנת באדמה היא משחררת לאוויר גזים רעילים אשר מאיצים את אפקט החממה. מעבר לכך ההטמנה גורמת לזיהום הקרקע ומי תהום. אך למעשה בתהליך קומפוסט פשוט אנחנו יכולים למנוע את הנזקים ולייצר לעצמינו דשן משובח. ייצור קומפוסט בביתנו יכול להקטין את כמות הפסולת שאנו מייצרים בכ50 אחוז ל70 אחוז.
אז מה אנחנו צריכים?
נתחיל בלמצוא מקום לערימה, עדיף מקום מוצל. לגבי פח הקומפוסט ישנם אופציות רבות, הקווים המנחים הם שהערמה צריכה להיות פתוחה מלמטה, מאווררת בצדדים ורצוי שתהיה סגורה מלמעלה על מנת למנוע הגעת חיות. ניתן לבנות קופסא מעץ, לחפור בור עמוק ולגדר עם רשת, לבנות מתקן מפח או לקנות מתקן קומפוסטר מוכן.
הדבר השני שאנו צריכים זה לאסוף את הפסולת האורגנית מהמטבח כגון שאריות וקליפות של ירקות ופירות, שאריות אוכל, קליפות ביצים, משקעי קפה וכו’. עדיף לא להכניס לערימה שאריות של בשר, עוף, עצמות ודגים כדי לא למשוך חיות. ניתן למקם במטבח קערה או פח קטן שבו נאסוף את הפסולת ונרוקן כאשר הוא מתמלא.
*טיפ: מומלץ להכניס חתיכות קטנות על מנת להאיץ את תהליך הפירוק*
בנוסף אנחנו צריכים לאסוף פסולת מהגינה (אם אין לכם גינה אז מגנים
ציבוריים) אשר תשמש כשכבה היבשה כגון גזם, עשבים, עלים יבשים וכו’… ניתן להשתמש
גם בקרטון ביצים וקרעי נייר כשכבה היבשה אך לטעמי עדיף לשלוח אותם
למחזור.
השכבה הראשונה בקומפוסט תהיה השכבה היבשה של פסולת מהגינה, מעליה נשים את הפסולת
האורגנית שהיא השכבה הרטובה שלנו, כל פעם שאנחנו נשים את הפסולת הארוגנית נכסה
אותה היטב בשכבה יבשה על מנת למנוע ריח רע. אנו צריכים לשמור על הערימה לחה ולכן
מידי פעם נוסיף לה מים. בנוסך רצוי לערבב את הערימה כדי להוסיף אוויר לתוכה, אך
תזכרו אחרי הערבוב להוסיף שכבה יבשה.
*טיפ: ניתן להוסיף גם תולעים אדומות לזירוז תהליך הפירוק.*
איך נדע שתהליך עובד כראוי?
הערימה אמורה להתחמם ולהגיע לטמפרטורה של עד 55 מעלות צלזיוס, ניתן להכניס את היד לתוך המתקן ולראות האם יוצא אוויר חם. אם היא לא מתחממת ככל הנראה היא לא מספיק רטובה. בנוסף לערימה לא אמור להיות ריח רע, אם היא מסריחה צריך לערבב אותה או לשפר את הניקוז של הנוזלים.
איך נדע מתי ערימת הקומפוסט מוכנה?
ערימה שטופלה כמו צריך תהיה מוכנה לאחר שלושה-ארבעה חודשים. היא תהיה בצבע חום-שחור, בעלת ריח של אדמה והיא תתפורר בקלות. על מנת לא לחכות שכל המתקן יהפוך לדשן ניתן ליצור פתח בתחתית וכך כל פעם להוציא את הדשן המוכן ולפנות מקום לפסולת חדשה.
מה עושים עם הדשן המוכן?
אם יש ברשותכם גינה עם צמחים, ניתן לפזר בנדיבות מסביבם ולהעשיר את האדמה, לאחר הפיזור יש להשקות את האדמה. אם אין ברשותכם גינה ניתן לחלק לחברים או לפזר בשטחים ציבוריים.
2 Responses
איזה פוסט מקורי! יש לי גינה ומעולם לא חשבתי על זה
תודה רבה, אם תיצרי ערימת קומפוסט ותצטרכי הכוונה נוספת, את מוזמנת להתייעץ איתי (: